Barion Pixel

Sajnos nagyon-nagyon sokan küzdenek a foltos bőr problémájával, bizony engem is érint. Kezelése sem egyszerű, de nem lehetetlen, kitartást és próbálkozást igényel. Ebben a cikkben segítek pontosan beazonosítani, hogy milyen folttal küzdesz, és megtudhatod, milyen hatóanyagokkal lehet eredményesen kezelni!

Mitől alakul ki folt a bőrön?

A foltok attól alakulnak ki, hogy a bőr túl sok vagy túl kevés melanint termel. A melanin egy speciális pigment,  amiket az ún. melanociták termelnek. Ezt a folyamatot egy tirozináz nevű enzim váltja ki, ettől a lesz színe a bőrünknek, a hajunknak és a szemünknek is.  A hibás melanintermelésnek leggyakoribb oka a fényvédő nélküli napon tartózkodás, és a hormonális okok, mint a terhesség vagy a fogamzásgátló.


Előfordul az is, hogy csökkent a melanin-termelés, pl. vitiligonál foltokban pigmenthiány van, ezeken a helyeken a bőr hófehér, és rendkívül fényérzékeny. Ritka, nem gyógyítható, valamennyire kezelhető, ha van köztetek érintett, talán írok majd róla.

3 nagyon gyakori probléma van, ami érinti a nőket:

1: Májfolt (melasma)

Az arc mellett a kézfejen szokott még előfordulni, időseken gyakran megtalálható barnás színű folt. A betegségek 30%-ban megfigyelhető öröklött hajlam, és nagyon gyakran terhesség alatt hormonális változások hatására jön ki. A napfény hatására jönnek elő, mivel ettől beindul a pigmenttermelés. (Még egy ok, hogy ne napozzatok.) Májfoltra sokkal hajlamosabbak a sötétebb bőrszínnel rendelkezők, hiszen náluk fokozott a melanintermelés. Az különbözteti meg a rákos elváltozásoktól, hogy nem emelkedik ki a bőrből, és a széle sem rojtos.

Nagy kiterjedésű májfolt a homlokon

2: Napfolt

 

napfoltok

Napfoltok a dekoltázson

Túlzásba vitt napozás és szoláriumozás hatására megjelenő foltok, a leginkább sugárzásnak kitett helyeken jelenik meg, általában az arcon és a dekoltázson.  Ez a folt mindig barna.
Könnyű összekeverni egy gomba okozta problémával. Ennek e jellegzetessége, hogy télen barnás a folt, nyáron pedig, ha nap éri, kifehéredik. A gomba hajas fejbőrön telepedik meg, onnan hullik le, így a felsőtest szokott elsősorban foltos lenni. Erről a problémáról itt olvashattok bővebben, csak azért akartam megemlíteni, hogy ne keverjétek össze, és ne kezeljétek házilag az általam ajánlott módszerekkel semmiképpen. El kell menni vele bőrgyógyászhoz, és gombaellenes gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.

3. Pattanásfoltok

Ezek lehetnek pirosas foltok is, és a pattanások után maradnak ott, hetekig, vagy akár hónapokig. Egyértelműen csúnyább nyomot hagynak a mély és/vagy szétnyomkodott pattanások.

Hogyan lehet kezelni a foltokat?

Fényvédelemmel!

Ez az első és legfontosabb. Nem akarsz foltos lenni? Előzd meg fényvédővel! Már foltos vagy? Ne hagyd, hogy még rosszabb legyen, télen-nyáron fényvédő! Sajnos hiába minden csodamódszer és drága kence, ha nap éri a bőrödet, rosszabbodni fognak a foltok. Terhesen és ha fogamzásgátlót szedsz, sokkal nagyobb az esély arra, hogy májfoltok alakuljanak ki a bőrödön, tényleg vedd komolyan a fényvédelmet. Nr. anti-aging termék a fényvédő, mindemellett kötelező, ha foltos a bőröd. (Az egy jó nagy ostobaság, hogy napoztasd a foltos arcod, és akkor majd egyenletesre barnul. Hülyeség. A foltok még jobban be fognak pigmentálódni, és még nehezebb lesz tőlük később megszabadulnod. Ebből max annyi igaz, hogy sötétebb bőrön egy fokkal kevésbé feltűnőek a foltok, mint fehér bőrön.)

Kémiai hámlasztással

Az AHA savaknak van folthalványító hatása. Sajnos főként a májfoltoknál az otthoni kémiai hámlasztók erőssége nem mindig elegendő a boldogsághoz. Rengeteg cikket írtam már ezzel kapcsolatban a blogomban, a tartalomjegyzékben megtalálod őket.

Azelainsavval

Az azelainsav rendkívül hatásos nem csak a foltok, hanem a pattanások és a rosacea kezelésében is. Magyarországon a Finacea és a Skinoren krémekben van, bőrdoki tudja felírni. Itt találsz az azelainsavról egy részletes cikket.

A-vitamin (retinol) származékok

Ha napkárosodott bőrről van szó, mindenképpen a legjobb választás. Tight&timeless

C-vitamin és származékai

Megzavarja a pigment-termelést, így halványítja a foltokat. Sajnos nem mindenkinek elég a folthalványításhoz, de mindenképpen érdemes keresni egy C-vitaminos szérumot, ugyanis anti-aging hatása is van. Jelenleg egy saját márkás termékem van, mely egy 15%-os C-vitaminos szérum. Itt találod>>

Egyéb folthalványítók

  • Kojic acid: gátolja a pigmenttermelést
  • Licorice extract (édegyökér kivonat):  szétoszlatja a melanint a bőrben
  • Alpha Lipoic acid: szintén gátolja a melanintermelést
  • Arbutin: a melanint termelő sejtek növekedését állítja meg
  • Niacinamide: gyulladáscsökkentő is, többfunkciós összetevő

 

Lézeres kezelések

Ha májfoltod van, állítólag még nehezebb ez a küzdelem, és a foltoknál hónapok kellenek otthoni kezelés esetén. Sajnos még ekkor sem biztos, hogy hatnak. pl. frakcionált lézer, erdibium lézer. Ezzel nem csak a foltok problémáját lehet kezelni, hanem a ráncokat is finomítja, egyenletessé teszi a bőrtónust, eltűnteti a (kráteres) hegeket, van olyan fajtája, ami az aknét kezeli. Hátránya, hogy drága és fájdalmas beavatkozások.